Bezoek aan de Beiaard van Nieuwpoort

Met VeBeS kon ik de beiaard in Nieuwpoort bezoeken. De stadsbeiaardier Els Debevere en haar man werkten de voorbije jaren aan inclusieve toegankelijkheid. De lokker voor regio West-Vlaanderen om op verkenning te gaan.

Bij aankomst stonden Els en Luc ons al enthousiast op te wachten op het marktplein. We konden gelukkig snel de koude wind ontwijken en kregen de eerste info binnen. Daar hoorde ook een eerste voelplaat bij, ideaal om een idee te krijgen van hoe het gebouw er uit ziet. Met de bijhorende QR-code konden we de info beluisteren. En dan gingen we de draaitrap op. Op de eerste verdieping kregen we de info over de beiaard met haar 67 klokken, dat is eerder uniek 😊.

Hier leerden we met voelplaten en de bijhorende auditieve info hoe zo’n beiaardsysteem werkt, hoe klokken vervaardigd werden, … We konden ook oude klokken en andere voorwerpen voelen. En Els vertelde voluit hoe zij de beiaard bespeeld, hoe zij heer en meester is en de automatische deuntjes kan stilleggen, hoe de Nieuwpoortse beiaard de hare is. Ja, zij is de enige vrouw in West-Vlaanderen die als stadsbeiaardier haar mannetje staat.

Op een volgend verdiep kregen we het instrument zelf te voelen, de houten stokken die ze met de vuist aanslaat en de pedalen waarmee ze de grotere klokken bediend. We mochten genieten van haar klokkenspel, voor de nee groep klonk een Oekraïense melodie, voor de andere klonk “de Roos” over de stad.

Ten slotte bestegen we een stijle trap om de klokken zelf te bewonderen.

De groep genoot van een leerrijk bezoek. De voelplaten met auditieve info zijn een meerwaarde. Wil je tijdens een dag of vakantie aan zee ook eens gaan kijken, beleven, dan mail je naar Els (els.debevere@skynet.been je zal de voelplaten kunnen gebruiken.

O ja, ook bij de brochure is inclusief gedacht: voor iedereen is grootletter gebruikt, de kaft is voelbaar en er staan QR-codes in zoals op de voelplaten. Hiermee ziet iedereen hoe inclusief zij denken en werken!

Proficiat Els en Luc voor dit knappe werk en succes met alle toekomstplannen.

CDS