Gent Festival: Requiem van Fauré in de Sint-Baafskathedraal

GENT, donderdag 28 september 2023

Een jaar na de memorabele uitvoering van Brahms’ Ein deutsches Requiem leidt chef-dirigent Alejo Pérez de troepen van Opera Ballet Vlaanderen in dat andere grote romantische requiem dat niet voor de liturgie, laat staan voor een specifieke gelegenheid geschreven lijkt te zijn. De Franse componist Gabriel Fauré schreef zijn requiem naar eigen zeggen ‘pour le plaisir’. Het werd een zeer persoonlijke en zonder twijfel een van zijn bekendste en meest geliefde composities. Ze bevat enkele van de mooiste bladzijden uit de religieuze muziek van de negentiende eeuw. Met als hoogtepunt wellicht het ontroerende Pie Jesu, waarvan Fauré’s leermeester Camille Saint-Saëns zei dat het het enige Pie Jesu was, net zoals Mozart het enige Ave Verum heeft geschreven.
Pérez combineert het requiem op verrassende wijze met twee zelden gehoorde parels:  de indringende Mauerische Trauermusik die Wolfgang Amadeus Mozart schreef voor twee overleden broeders van zijn vrijmetselaarsloge, en de prachtig impressionistische cantate La Demoiselle elue van de jonge Claude Debussy. 
Met dit hoogst originele programma voegt Opera Ballet Vlaanderen een prachtig nieuw hoofdstuk toe aan de jarenlange samenwerking  met Gent Festival. Geniet van deze prachtige voorstelling aan sterk verminderde prijs. VeBeS leden betalen slechts 20 procent van de prijs voor een regulier ticket en je begeleider mag gratis mee!
Deelnemers uit Antwerpen verwachten we ten laatste om 17.20 uur onderaan de grote trap in de inkomhal van Antwerpen-Centraal. Deelnemers uit Gent verwachten we ter hoogte van de krantenkiosk in station Gent-Sint-Pieters om ten laatste 18.35 uur. Deelnemers die rechtstreeks gaan, verwachten we ten laatste om 19.10 uur aan de ingang van de Sint-Baafskathedraal. Vanaf 19.20 uur voorzien ze speciaal voor VeBeS een inhoudelijke inleiding alsook een beschrijving van de locatie.
Je schrijft je best zo snel mogelijk in bij Dorothy De Bakker op 03 646 60 73 of op 0486 10 11 03 of door haar te mailen op doro.db@telenet.be.

Leden en kinderen betalen 16,00 euro. Begeleiders nemen gratis deel. Derden betalen 4,00 euro extra.

Plaats: Sint-Baafskathedraal, Sint-Baafsplein 1, GENT

Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE90 8538 8664 7932 van VeBeS Antwerpen met vermelding ‘230928’.

Dorothy De Bakker (stuurgroep Antwerpen)
SOS-nummer: 0486 10 11 03