Gegidst bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten: Theodoor Rombouts (max. 15)

GENT, donderdag 30 maart 2023

In 2023 bestaat het Museum voor Schone Kunsten 225 jaar. Daarmee is het museum officieel het ‘oudste museum van België’! Ter gelegenheid deze verjaardag organiseert het museum de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637), virtuoos van het Vlaamse caravaggisme. Rombouts was een gevestigde waarde in de Antwerpse kunstwereld. Maar hoewel zijn schilderkunst tijdens zijn korte leven werd gewaardeerd, duwden de Antwerpse barokgoden Peter Paul Rubens (1577-1640) en Antony Van Dyck (1599-1641) Rombouts' artistieke nalatenschap na zijn vroege dood in relatieve vergetelheid. Voor deze tentoonstelling deed het MSK een uitgbreide zoektocht naar Rombouts' kernoeuvre. Werken uit privécollecties, kerken en musea uit Europa en de Verenigde Staten worden naar Gent gehaald en speciaal voor de gelegenheid werden met steun van het museum enkele schilderijen gerestaureerd.

Het resultaat is een verrassend, nieuw totaalbeeld van de kunstenaar als Vlaamse caravaggist. De bezoeker maakt voor het eerst kennis met het kernoeuvre van de schilder, in dialoog met werken van belangrijke tijdgenoten als Bartolomeo Manfredi, Valentin de Boulogne en Hendrick ter Brugghen.
De tentoonstelling focust via een thematische opstelling op alle verschillende aspecten van Rombouts' schilderkunst. Op die manier brengt het ons dichter bij de man achter het werk: een intelligente kunstenaar die zich graag liet betoveren door het talent van zijn collega's, maar die ook een zeer herkenbare eigen artistieke identiteit ontwikkelde, zowel voor zijn opdrachtgevers destijds als voor ons vandaag.

Het MSK heeft een bijzondere band met de Antwerpse schilder. In 1860 is de 'Allegorie van de vijf zintuigen' het eerste kunstwerk van de hand van een oude meester dat aangekocht wordt door het museum. Inmiddels is het schilderij uitgegroeid tot een echte publiekslieveling. Het MSK heeft nog twee andere belangrijke werken door Rombouts in collectie: de 'Allegorie van het Schepengerecht van Gedele', Rombouts' grootste doek, en 'Bij de tandentrekker', een typische carravageske waarschuwing tegen oplichters. Dat laatste wordt speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd.

We verzamelen om 13.00 uur aan de krantenkiosk in het station Gent-Sint-Pieters en wandelen samen naar het MSK. Het museum ligt op ongeveer 1 kilometer van het station.
Wie begeleiding wenst of wie rechtstreeks om 13.20 uur naar het museum gaat, meldt dit bij inschrijving.
De rondleiding met gids start om 13.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Leden, begeleiders en kinderen betalen elk 16,00 euro.

Plaats: Museum voor Schone Kunsten, Fernand Scribedreef 1, GENT

Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 21 maart op 09 292 40 80 of via e-mail oost-vlaanderen@vebes.be. Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE27 8538 8722 4373 van VeBeS Oost-Vlaanderen met vermelding ‘230330’.

Pierre Corin (stuurgroep Oost-Vlaanderen)
SOS-nummer: 0497 34 14 02