Picknickwandeling 'De Uitkerkse Polder'

BLANKENBERGE, zaterdag 24 juli 2021

Vorig jaar werd onze picknickwandeling geannuleerd. Dit jaar echter mogen we meer mensen terug buiten zien en voelen we stilaan de versoepelingen. VeBeS en Pasar slaan dus opnieuw de handen in elkaar en nodigen jullie graag uit voor onze picknickwandeling.

Eddy neemt ons dit jaar mee naar de Uitkerkse Polder. Het is een natuurgebied van 1400 ha in Blankenberge en is gelegen tussen de kernen van Blankenberge, Wenduine, Nieuwmunster en Zuienkerke. Natuurpunt heeft 650 ha in eigendom en beheer.

Het is een uitgestrekt open polderlandschap zonder hagen of bomen en met veel water zoals grote plassen, grachten, veedrinkpoelen en sloten met rietkragen. Het gebied staat niet direct in contact met de zee maar is door de eeuwen heen verschillende keer ondergelopen met zeewater. Hierdoor werd niet enkel polderklei achtergelaten maar ook zout in het onderliggende veen. Dit zorgt voor een erg zilt biotoop. In dit polderlandschap komen verschillende zout-tolerante planten voor zoals melkkruid en zeekraal. Ook tref je er verschillende vogelsoorten aan zoals grutto, tureluur, scholekster, kluut en kievit. In de winter verblijven er ook nog tal van andere vogels zoals de lepelaar, de smient, de wintertaling en tal van ganzensoorten.

Een keer een totaal ander landschap voor een gezonde tocht. We zullen onze picknick nuttigen in (de buurt van) het bezoekerscentrum.
Zoals je al van ons gewoon bent, verwennen we de deelnemers graag tijdens deze wandeling. Ook dit keer zal dat het geval zijn.
Heb jij er ook zin in? Hier volgt alvast wat praktische info.

- De wandeling start aan het station Blankenberge om 10.20 uur. We verzamelen daar in de lokettenhal. Doordat meerdere mensen ook vanuit Brugge vertrekken, spreken we met zij die dat willen af om 9.45 uur in de lokettenhal van station Brugge en we nemen de trein om 9.57 uur.
- We vragen zoveel als mogelijk voor een eigen begeleider te zorgen. Kan je er zelf geen vinden, dan geef je je vraag naar begeleiding zo snel mogelijk door aan ons oogpunt. Wij zoeken dan voor jou. Het is niet zeker dat we een begeleider vinden, we informeren je natuurlijk tijdig of je wel of niet kan deelnemen.
- Ook al zijn veel mensen al een eerste keer ingeënt, we willen het nog coronaveilig houden. Kort voor de wandeling sturen we je een mail met de praktische afspraken voor die dag. Dank om je mailadres bij inschrijving door te geven. Heb je geen mailadres, dan word je opgebeld.
- De wandeling zal tussen 10 en 12 kilometer lang zijn. Samen maken we ze fijn!
- De wandeling eindigt in Wenduine. Van daar kan je met de tram terug naar Blankenberge, ons startpunt.

Leden en hun eerste begeleider betalen elk 9,00 euro. Wie begeleiding vraagt, betaalt 11,25 euro. Kinderen en begeleiders door ons aangesproken, betalen elk 6,75 euro. Derden betalen 2,25 euro extra.

Plaats: Lokettenhal station, BLANKENBERGE

Inschrijven kan tot uiterlijk maandag 19 juli op 050 40 60 19 of via e-mail west-vlaanderen@vebes.be. Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE27 8600 0180 3673 van VeBeS West-Vlaanderen met vermelding ‘210724’.

Dank je om alle namen voor wie je betaalt op te nemen bij de mededeling.
Breng ook jij de zon mee? We verwelkomen je graag en zien uit naar deze toffe dag. Graag tot dan!

Christa De Schepper (bestuur West-Vlaanderen)
SOS-nummer: 0494 31 87 24