Bezoek Texture: over vlas en wat je ermee kunt doen

Kortrijk, zaterdag 16 maart 2019

In het dorp waar ik opgroeide, waren er in mijn kindertijd nog vlassers. Die zaaiden en oogstten geen vlas, maar kochten het geoogste vlas, verwerkten het en verkochten de afgewerkte producten. Ik herinner mij de typische rotingsgeur van het gerote vlas dat in kapelletjes stond te drogen. A propos: “roten” betekent gewoon “het vlas laten weken in water om de bast en de vezel te kunnen scheiden”.
Tijdens ons bezoek aan het museum Texture (museum over de Leie en het vlas) zal de gids ons vertellen over de vlasteelt en het verwerken van die plant. De vlasteelt en de handel daaromheen hebben sterk aan belang ingeboet, maar vlasproducten hebben gaandeweg allerlei nieuwe toepassingen gekregen en ook daarover zal ons verteld worden.
Zie je dat bezoek zitten? Lees dan hieronder de praktische info!

Personen die in Brugge vertrekken verzamelen aan de praatpaal in station Brugge om 12.55 uur. IIn Kortrijk spreken we af om 14.00 uur in de lokettenzaal van't station. We nemen dan samen een bus die een halte heeft in de buurt van Texture.

Leden en hun eerste begeleider betalen elk 9,00 euro. Wie begeleiding vraagt, betaalt 11,25 euro. Kinderen en begeleiders door ons aangesproken, betalen elk 6,75 euro. Derden betalen 2,25 euro extra.

Plaats: Texture, Noordstraat 28, Kortrijk

Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 8 maart op 050 40 60 19 of via e-mail west-vlaanderen@vebes.be. Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE27 8600 0180 3673 van VeBeS West-Vlaanderen met vermelding ‘190316’.

Tot dan? Ook als je geen vlaslinnen kleding draagt mag je binnen!

Lucien Huyghe (bestuur West-Vlaanderen)
SOS-nummer: 0494 31 87 24