Daguitstap naar Ieper (MAX 30 dlnmrs)

Ieper, zondag 19 mei 2019

Het wordt stillekes aan een traditie dat VeBeS O-Vl. in de meimaand een daguitstap voorziet. In tegenstelling tot vroegere berichten gaat de daguitstap niet door op 26 mei, gezien het de verkiezingsdag is. Vandaar dat de uitstap een week eerder is gepland.

We komen samen aan het vlaamsoogpunt om 9.15 uur (de wagens kunnen tot 9.00 uur gratis parkeren in de groene zone). Enkele minuten later vertrekken we. De bus kan rolwagens meenemen, er is echter geen lift voorzien voor elektrische rolwagens, blindengeleidehonden zijn toegelaten en er is eveneens een toilet voorzien. Koffie en frisdranken zijn tegen democratische prijzen beschikbaar in deze bus.

Tijdens de busrit zullen we jullie informeren over de geschiedenis van Ieper. Een uurtje later komen we aan op de Markt van Ieper. Daar gaan we eerst een koffie drinken met een Kattenklauw (rarara!!).
Vervolgens bezoeken we het Yper Museum. Dit museum is pas open sedert juni 2018. Hier wordt de duizendjarige geschiedenis van de stad voorgesteld. Via een reuzegrote “voel-maquette” wordt de oude stad verkend. Je vindt er ook een collectie insignes, kaarten, munten, kant- en naaiwerken. Op het einde is er een folklore filmpje met grappige teksten.
Rond 12.30 uur smullen we ovenkoeken en paterskaas, geserveerd met streekbier of frisdrank in een plaatselijk restaurant.
Een uurtje later verwelkomt een plaatselijke gids ons. Via een lokale wandeling zal hij ons ”Ieper 1914“ voorstellen. Er wordt meer verteld over de brand van de Lakenhalle in 1915 en de verwoesting van de binnenstad. Na deze gegidste wandeling gaan we de autobus op, voor een gegidste themarit “Balans van vier oorlogsjaren”. 100 Jaar na datum wordt er stil gestaan bij overheersende momenten uit de Eerste Wereldoorlog. Via het verhaal van John McCrae bij Essex Farm Cemetery en de eerste gasaanval in april 1915, gaan we naar de Canadese gevechten bij het Hooge en Hill 62 in 1916.
De tekenen van de mijnenslag van juni 1917 zijn nog zichtbaar bij Hill 60 (Caterpillar) of de Pool of Peace in Wijtschate. 1918 Is een jaar vol verhalen van het aankomende einde: het Lente-offensief van de Duitsers, operatie Georgette op de Kemmelberg en de inbreng van de Amerikaanse troepen langs de Kemmelseweg, brengen je terug naar het hart van de stad. Tijdens de rit wordt er een koffie geschonken.
Terug op het marktplein nemen we een warme maaltijd rond 18.00 uur. Op het menu staat dagverse soep, karbonaden gestoofd in streekbier of vispannetje, met frieten. Wie een aperitiefje wenst, kan dit krijgen op eigen kosten.
We kunnen Ieper niet verlaten zonder het bijwonen van The last Post aan de Menenpoort. Met deze ingetogen ceremonie nemen we rond 20.30 uur afscheid van deze oorlogsstad.

We komen terug aan in Gent aan het VOP tussen 21.30 uur en 22.00 uur. Voor diegenen die op dit late uur nog moeilijk thuis raakt, is er door vrijwilligers vervoer voorzien. De onkosten worden door jou vergoed (0,35 euro per km gedeeld door aantal inzittenden). Schrijf dan wel zo vlug mogelijk in zodat een vrijwilliger kan gezocht worden.

In de prijs is alles wat hierboven beschreven is inbegrepen (busreis, ontvangstkoffie, museumbezoek, broodmaaltijd, gegidste wandeling en busrit, avondmaaltijd). Snel inschrijven is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt . Bij de inschrijving vermelden of je voor het avondmaal vis of vlees wenst. Ook melden of je een vrijwilliger nodig hebt om je s’avonds naar huis te brengen.

Leden en hun eerste begeleider betalen elk 45,00 euro. Wie begeleiding vraagt, betaalt 56,25 euro. Kinderen en begeleiders door ons aangesproken, betalen elk 33,75 euro. Derden betalen 11,25 euro extra.

Plaats: Ieper, Ieper

Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 7 mei op 09 292 40 80 of via e-mail oost-vlaanderen@vebes.be. Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE27 8538 8722 4373 van VeBeS Oost-Vlaanderen met vermelding ‘190519’.

De verantwoordelijken zijn Carine de Steur (0479 44 11 78) en Raf De Smet (0491 22 69 39).

Bestuur Oost-Vlaanderen