Workshop en voorstelling met audiodescriptie: Lam Gods

Gent, zondag 30 september 2018

Als toeristische attractie lokt het mensen van over de hele wereld naar Gent, telkens wanneer Duitse of Franse troepen België binnentrokken werd het door hen meegenomen, en The Monuments Men moesten het opsporen: Het Lam Gods van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck uit de 15de eeuw.
Adam en Eva, Kaïn en Abel, martelaars en engelen: de motieven zijn christelijk en spiritueel. Maar de gezichten van de figuren zijn realistisch, ze tonen gezichten uit Gent. De gebroeders van Eyck vereeuwigden hun mecenassen en opdrachtgevers, maar evengoed hun buren en collega’s. Zo was een van de eerste werken van de moderne realistische kunst tegelijk documentair en mythisch, gewoon en universeel.
Deze keer organiseert NTGent een workshop met aansluiten een toneelvoorstelling. NTGent biedt ons een beschrijving aan van de panelen van het Lam Gods in combinatie met een mini-theaterworkshop, gevolgd door een broodjesmaaltijd.
Daarna genieten we van de toneelvoorstelling 'Lam Gods', voorzien van audiodescriptie. Wie wil, kan ook enkel naar de voorstelling komen.
Milo Rau houdt zich al een decennium lang bezig met het 'theater van het reële'. Met Lam Gods verbindt hij net zoals indertijd de gebroeders van Eyck het alledaagse met het spirituele: zoals het altaarstuk uit verschillende lagen bestaat die elkaar overlappen, zoals het reële zich met het symbolische vermengt, net zo zullen mensen uit Gent op het podium vertellen over hun leven. In een over vele maanden verspreide casting die wordt gefilmd, stort dit project zich in het hier en nu van een stadsgemeenschap: wie is de Kaïn van Gent, wie de Abel? Wie speelt Adam en wie Eva? Wie zijn de martelaren van de 21ste eeuw? De kruisvaarders en de rechtvaardige rechters? De mecenassen? Wat vertellen zij over de thema’s van dit schilderij, over de erfzonde en het menselijk lijden, over geloof en tragedie, dood en verlossing? In de reconstructie van Het Lam Gods op het toneel ontstaat als het ware een panorama van onze huidige wereld tussen traditie en onzekere toekomst – en tegelijk een manifest voor de betekenis van kunst en spiritualiteit voor een mensenleven.
Spel: Frank Focketyn, Chris Thys, Lien Wildemeersch, e.a.; regie: Milo Rau; productie: NTGent.

Praktische info:
- Waar? NTGent Schouwburg, Sint-Baafsplein 17, Gent
- Wanneer? Zondag 30 september 2018 van 10.30 uur (workshop en voorstelling) of 14.15 uur (enkel voorstelling) tot ongeveer 17.00 uur. We verzamelen om 10.20 uur (workshop en voorstelling) of 14.05 uur (enkel voorstelling) rechtstreeks aan de ingang van Schouwburg.
- Wat? Een totaalpakket bestaande uit: een beschrijving van de panelen van het Lam Gods in combinatie met een mini-theaterworkshop, broodjesmaaltijd, aangepaste inleiding en stemherkenning door de acteurs en de voorstelling. Vermeld bij inschrijving of je het totaalpakker wenst te volgen of enkel de voorstelling!
- Wie begeleiding nodig heeft van Gent-Sint-Pieters, meldt dit bij inschrijving en komt om 09.40 uur (workshop en voorstelling) of om 13.35 uur (enkel voorstelling) naar de krantenkiosk van station Gent-Sint-Pieters. Daar nemen we samen om 10.03 uur of 13.53 uur de tram 1 tot aan halte 'Korenmarkt'.
- Laat bij inschrijving ook weten als je een blindgeleidehond hebt of met de rolwagen komt en of je audiodescriptie wenst.
- ! Let op: er is een minimumaantal van 10 deelnemers voor de workshop vereist. Indien er minder inschrijvingen blijken te zijn, zal enkel de aangepaste inleiding met stemherkenning en voorstelling doorgaan.

Wie liever enkel de inleiding en voorstelling volgt, betaalt het volgende:
Kinderen, leden en hun eerste begeleider betalen elk 12,00 euro. Begeleiders door ons aangesproken, betalen 1,00 euro.

Wie graag een beschrijving krijgt van het Lam Gods, deelneemt aan een theaterworkshop en een broodje wil eten alvorens van de inleiding en voorstelling te genieten, betaalt het volgende:
Kinderen, leden en hun eerste begeleider betalen elk 23,50 euro. Begeleiders door ons aangesproken, betalen 4,50 euro.

Plaats: NTGent Schouwburg, St-Baafsplein 17, Gent

Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 18 september op 09 292 40 80 of via e-mail oost-vlaanderen@vebes.be. Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE27 8538 8722 4373 van VeBeS Oost-Vlaanderen met vermelding ‘180930’.

Raf De Smet (bestuur Oost-Vlaanderen)
SOS-nummer: 0491 22 69 39