Even stil staan bij...bezoek groot Brugs kerkhof

Brugge, zaterdag 10 november 2018

Officieel heet dit kerkhof ‘centrale begraafplaats’, om niet op zere tenen te trappen waarschijnlijk. Het is een begraafplaats voor heel groot-Brugge, al hebben de randgemeenten nog steeds hun eigen kerkhof, dat vaak ook vlakbij de kerk gelegen is. Over die twee benamingen kerkhof, ofwel begraafplaats, gaan we het ook nog hebben tijdens ons bezoek aan de grote begraafplaats op 200 meter van de Ruzettelaan.
Een bezoek aan een begraafplaats in november, het is een geconsacreerde traditie. Graven worden opgepoetst (praten we ook over) en chrysanten worden erop of erbij gezet..! Is dat triest, een begraafplaats? Op zo'n plek worden uiteraard wel eens tranen gestort én het is ook een plek om te mijmeren over geliefden die ons ontvallen zijn. Maar de Brugse centrale begraafplaats is ook nog een mooie, rustige plek met veel bomen en groen. Je kunt er flaneren en je gedachten de vrije loop laten.
Wat gaan we daar doen? Jullie gids (ondergetekende) zal het over de geschiedenis van de begraafplaats hebben en 'en passant' ook over bepaalde grafmonumenten, over vroegere begraafpraktijken en over de natuur op de begraafplaats. Daar gaan we 60 minuten over doen, misschien iets langer als het weer meevalt of korter als het vroeg gaat winteren. Na ons kerkhofbezoek wandelen we een stukje tot de kinderboerderij waar we in de cafetaria iets kunnen drinken en een beetje opwarmen.
Dichtbij is een bushalte van lijn 2, zodat we ook weer vlot aan het station van Brugge raken.
Praktisch: we verzamelen aan de praatpaal in het station om 13.30 uur. We nemen dan om 13.37 uur de bus (lijn 20) die een halte heeft dicht bij de centrale begraafplaats.
Je hoeft op voorhand niets te betalen. Je verbruik in de kinderboerderij is uiteraard voor eigen rekening.

Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 2 november op 050 40 60 19 of via e-mail west-vlaanderen@vebes.be.

Schrijf je zeker in zodat we de kinderboerderij een idee kunnen geven over de omvang van onze groep.
Tot 10 november!

Lucien Huyghe (bestuur West-Vlaanderen)
SOS-nummer: 0494 31 87 94