Toegankelijke rondleiding Steenbakkerijmuseum

BOOM, donderdag 16 mei 2024

Steenbakkerijmuseum ’t Geleeg is ruim 4 hectare groot en geeft een zeer volledig beeld van een doorsnee steenbakkerij. Van de klei die werd uitgestoken tot het maken, drogen en bakken van handsteen en pannen. Alles is ondergebracht in de vroegere gebouwen van Steenbakkerij Frateur. De familie Frateur had één grote gemengde steenfabriek: een typisch Vlaamse handvormsteenbakkerij en een gemechaniseerde steenbakkerij. De combinatie van beide maakt een bezoek aan deze site onvergetelijk.
Een wandeling door de droogloodsen, imposante gebouwen waar vroeger de stenen werden gedroogd, brengt je bij de authentieke klampoven en de ringoven. Wat verderop kom je voorbij enkele typische werkmanswoningen. Na deze interessante rondleiding bieden we de mogelijkheid om in een heel gezellig cafeetje iets te drinken. Deze activiteit kwam tot stand door een idee van VeBeS-lid Paul Possemiers. Via deze weg willen we hem dan ook graag bedanken voor zijn ondersteuning.
Deelnemers spreken af om ten laatste 13.00 uur onderaan de grote trap in de centrale inkomhal van station Antwerpen-Centraal. Wees zeker op tijd, want enige tijd later nemen we de trein richting Boom. Vanaf daar is het nog 15 minuten wandelen tot aan het museum. De rondleiding start om 14 uur en duurt ongeveer 2 uur.
Inschrijven doe je bij Lesley De Ceulaer op 0486 84 48 87 of via lesdeceulaer@gmail.com.

Leden en hun eerste begeleider betalen elk 12,00 euro. Wie begeleiding vraagt, betaalt 15,00 euro. Kinderen en begeleiders door ons aangesproken, betalen elk 9,00 euro. Derden betalen 3,00 euro extra.

Plaats: Steenbakkerijmuseum, Noeveren 196, BOOM

Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE90 8538 8664 7932 van VeBeS Antwerpen met vermelding ‘240516’.

Lesley De Ceulaer (stuurgroep Antwerpen)
SOS-nummer: 0486 84 48 87