ViGe Zondal, een Skiclub voor sporters met een visuele beperking.

Al meer dan 30 jaar organiseert ViGe Zondal, als enige club in België, skilessen en begeleiding voor sporters met een visuele beperking.

Het seizoen 2016 - 2017, was het laatste seizoen op de borstelpiste van skibaan Zondal, omwille van de sluiting van de baan.

Vanaf september 2017 hebben we onze activiteiten opgestart op de indoor sneeuwpiste van Snow Valley te Peer.
Op tweewekelijkse basis worden op zaterdag blinden en slechtzienden, volwassenen en kinderen, door hun persoonlijke begeleider ingewijd en vervolmaakt in de technieken van het skiën.
Om de sociale integratie te bevorderen kunnen ook familie, vrienden op hetzelfde moment skiën als de ViGe’s.

Op maandag, 11 december is de eerste sneeuw gevallen.
Als ik om 16.30 uur buiten stap, na een hele dag binnen werken, sta ik met beide voeten in de sneeuw.
Tastend met mijn witte stok, en begeleid door het knerpende geluid van de sneeuw onder mijn schoenen, ga ik naar huis. Ik heb geen idee hoe lang ik onderweg zal zijn, want het verkeer en het openbaar vervoer verloopt moeizaam.
Tijd genoeg dus, om de gedachten te laten lopen, "Ik zou nu liever op de latten staan, zoals voorbije zaterdag".

Zaterdag 9 december, halfweg het skiseizoen. Een uitgelezen moment om terug te blikken op de voorbije weken en een blik te werpen op de toekomst.

Op zaterdag 16 september is ons skiseizoen gestart, in een geheel vernieuwd concept.
We binden voortaan de latten aan op de skibaan Snow Valley te Peer.
Om ter plaatse te komen is er een autocar geregeld, met verschillende opstapplaatsen. Eén van de haltes ligt nabij het station van Berchem.
Hierdoor hebben onze ViGe-leden, die van uit heel Vlaanderen komen, een vlotte aansluiting.
De eerste skidag rijdt een haast volle bus van Antwerpen naar Peer.
Een deel van de leden komt op eigen kracht met de wagen.
Bij aankomst, wordt er wat bijgepraat over de voorbije zomer en de verwachtingen voor het nieuwe skiseizoen.
Bij de mensen die met de bus zijn gekomen, zit de sfeer er al goed in.
Omdat het de eerste keer is dat wij op deze piste komen, verkennen we eerst de locatie: de balie, de cafétaria (belangrijk voor de après-ski), de plaats waar het skimateriaal wordt uitgeleend.
Uiteindelijk zijn we gekomen om te skiën, dus zegt Marleen welke duo's samen skiën. 
Iedereen maakt zich klaar en trekt het fluohesje aan, de ViGe dat met de 3 zwarte bollen, de begeleider dat met het uitroepteken, en gaat de piste op.
Is even schrikken. Het is er min 4 graden Celsius, maar als de latten aan zijn, voel je het knerpen van de sneeuw. Zalig!

Op naar de lift. Dat is even wennen. Het is een loopbandlift, die continu draait, waar je opstapt en blijft staan tot je boven bent.
Het vergt wat navigatiewerk van de begeleiders om de blinden goed op de lift te krijgen.
Het duurt wel even voor je boven bent, want deze skibaan is 350 meter lang.
En, dan staan we boven, op een hoogte van 64 meter. Klaar voor de eerste afdaling. Top!
We skiën een anderhalf uur lang.
 
Bij de eerste afdalingen is de aandacht vooral gericht op het verkennen van de piste: de breedte, de helling, de sneeuwlaag, de akoestiek, ... Naar het einde van de skisessie kunnen we al mooie afdalingen maken.
Na het inleveren van het skimateriaal gaan we ons opwarmen in de bar.
Bij de après-ski komen heel wat reacties los: "Fijn, zo'n lange piste". "Het nemen van de lift was in het begin moeilijk." "Veel nieuwe indrukken, maar met een goed gevoel." ...
Het Zondalgevoel, bij Snow Valley, begint stilaan te groeien. Vast en zeker ook door de aanwezigheid van enkele vertrouwde Zondalgezichten/ -stemmen: Remi, Aleide, Jef, Maria en Lisette. Hun aanwezigheid is steunend.
Rond 16.00 uur wordt de aftocht geblazen, voor de terugreis met de bus.
Iedereen vertrekt enthousiast en we nemen afscheid tot de volgende skidag, om de 2 weken.

Ondertussen zijn we aan de zevende skidag en mogen we zeggen dat we met ViGe Zondal een waar Zondalgevoel hebben bij Snow Valley. We worden er steeds goed onthaald.
Op de piste wordt rekening gehouden met de tandem ViGe - begeleider.
We hebben zowat ons plekje in de bar. Staat de muziek wat luid op de piste, is het geen probleem om deze wat zachter te zetten, zodat de instructies van de begeleiders duidelijk hoorbaar blijven.
Het skiën op de sneeuw heeft ook enkele gunstige gevolgen:
ViGe’s die niet meer skieden op de borstels, binden nu terug de latten aan.
We krijgen er nieuwe leden bij. Leden uit Limburg omwille van de bereikbaarheid van de skibaan, voor hen. Leden die, nu we op sneeuw skiën, een sportieve uitdaging vinden op de latten.

Een voordeel voor onze leden die met Krokus op wintersportvakantie gaan, is dat er voor het eerst een vlotte overgang van de piste naar de natuursneeuw zal zijn.
 
We hebben nog een half seizoen voor ons, voldoende tijd om ons voor te bereiden op de wintersportvakantie. Maar ook om na te denken over het volgende seizoen.
Behouden we het huidige concept?
Welke aspecten kunnen worden aangepast?
Hoe maken wij onze sport breder bekend in onze doelgroep?
Hoe trekken we nieuwe ViGe skiërs en begeleiders aan?

Dus, heel wat werk op de plank, met mooie uitdagingen.

Heb je interesse voor het skiën als ViGe of als begeleider/ monitor, neem dan contact via vige@zondal.be voor alle praktische informatie. Of neem een kijkje op www.zondal.be.

Skiën als ViGe geeft je een unieke sportbeleving.
Blinden en slechtzienden leren op dezelfde manier de technieken als ieder ander…alleen moet alles verbaal uitgelegd worden. Skiën is een sport waar men eens niet aan de arm van de begeleider vastzit en die witte stok komt er al helemaal niet aan te pas. Dankzij de ogen en de instructies van de begeleider/monitor kan de ViGe nu ook genieten van de stilte, het knarsen van de sneeuw onder de skilatten, het fluisteren van de wind in de oren wanneer men de berg af suist.
De “monitoren” zijn leden van Koninklijke Skiclub Zondal die skiles/begeleiding geven aan ViGe-leden van eender welk skiniveau. Alle monitoren van Koninklijke Skiclub Zondal zijn gediplomeerd en hebben minstens een skidiploma van Initiator.
De “begeleiders” zijn gediplomeerde en/of ervaringscompetente leden van Koninklijke Skiclub Zondal die begeleiding geven aan ViGe-leden van alle skiniveaus.

Koen Hufkens

Delen op Google+