Activiteiten op maat van blinden en slechtzienden in het MSK najaar 2021

Na een lange pauze door de coronamaatregelen is MSK verheugd om je op de hoogte te brengen van de activiteiten die in het MSK Gent georganiseerd worden op maat van blinden en slechtzienden dit najaar.

Rondleiding Houdingen
De museumzalen van het MSK werden volledig vernieuwd waarbij het chronologische parcours afgewisseld wordt met thematische zalen. Samen met de gids zoom je in op het thema ‘Houdingen’. De onderlinge communicatie en relatie komt vaak tot uiting in de pose die de kunstenaar zijn model laat aannemen. Vooral in de weergave van gelaatsuitdrukkingen, houdingen en gebaren. Via tactiele ondersteuning en verbale beschrijving ontdekken we samen portretten in vooraanzicht, in profiel of op de rug gezien, zittend, leunend of staand, in een asymmetrische of juist harmonische opstelling, statisch of beweeglijk, emotieloos of expressief. Speciaal voor deze rondleiding mogen ook enkele beeldhouwwerken aangeraakt worden.

Wanneer: woensdag 6/10 om 14 uur – 15.30 uur of
zaterdag 23/10 om 14 uur – 15.30 uur

Workshop houdingen boetseren
In deze workshop op maat van blinden en slechtzienden ga je zelf creatief aan de slag in het atelier onder begeleiding van twee ervaren gidsen. Er wordt gewerkt met klei en boetseren figuren waarbij we experimenteren met verschillende houdingen, gebaren en gelaatsuitdrukkingen. In de nieuwe opstelling van de vaste collectie van het MSK wordt nu ook systematisch werk getoond van blinde en slechtziende makers. Ook de resultaten van deze workshop zullen tentoongesteld worden.

Wanneer:  zaterdag 6/11 om 14 uur – 16 uur

Rondleiding Tegenhangers
De museumzalen van het MSK werden volledig vernieuwd waarbij het chronologische parcours afgewisseld wordt met thematische zalen. Aan de hand van uitgebreide beschrijvingen en voelplaten op maat nemen de gidsen blinde en slechtziende bezoekers mee op sleeptouw. In deze rondleiding gaan ze dieper in op de rivaliserende uitersten in het kunstleven van de 19e eeuw: conservatieven en progressieven. De eersten blijven zich decennialang inspireren op 17de-eeuwse of neoklassieke voorbeelden. Hun vooruitstrevende tegenhangers daarentegen stellen eigentijdse mensen van vlees en bloed voor, met een grote expressiviteit en diepmenselijke emotie. Ook durven zij al eens hun atelier uit te gaan om in openlucht te schilderen wat ze zien en ervaren.

Wanneer: woensdag 8/12 om 14 uur – 15.30 uur

Prijs
Betalen kan ter plaatse. Toegangsticket tot het museum + 5 euro voor de gids, begeleiders krijgen gratis toegang.

Praktisch
Max. 8 deelnemers.
Blindengeleidehonden zijn toegelaten.
Het museum voorziet begeleiding van aan het station Gent-Sint-Pieters. Geef een seintje bij reservatie als je van deze dienst gebruik wil maken.

Gidsen
Eric Reynaerts & Katrien De Tremerie

Info en boekingen
Inschrijven voor de activiteiten kan via mail naar msk.educatie@stad.gent of telefonisch via 09 323 67 38.