Persbericht: Jubileumseizoen Wie is de Mol? (Nederland) nu ook beschikbaar met audiodescriptie in Earcatch.

NPO en AVROTROS maken het 20e seizoen van ‘Wie is de Mol?’ nu nog toegankelijker met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden. Het nieuws dat Wie is de Mol? 5 september a.s. van start gaat met een uniek jubileumseizoen is nu al groots te noemen. Dit bijzondere seizoen, waarin 10 oud-deelnemers van wie de identiteit nog geheim is de strijd met elkaar aangaan in Toscane, zal heel veel kijkers en ‘Molloten’ aan zich gaan binden.

En daar komt vanaf dit jaar nog een nieuwe groep kijkers bij! Dankzij de inzet van SAVT, Bartiméus Fonds, NPO en AVROTROS is dit jubileumseizoen met audiodescriptie tot stand gekomen. Zo wordt het immens populaire programma in een keer toegankelijk voor bijna 500.000 blinden en slechtzienden in Nederland en België

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

De Earcatch-app

De audiodescriptie wordt aangeboden via de gratis app Earcatch. Veel blinden en slechtzienden maken hier al gebruik van om zo via een passende voice-over stem via een koptelefoon te horen wat er te zien is. Dit gebeurt uiteraard op de momenten dat er geen dialoog is.

“Het is niet te beschrijven hoe blij deze groep mensen hier mee zal zijn. WIDM staat al een hele lange tijd hoog op onze wensenlijst van programma’s die we wilden voorzien van audiodescriptie. Er is veel vraag naar geweest binnen de blinden- en slechtziendengemeenschap. Het is het soort programma dat op het werk en op verjaardagen altijd ter sprake komt, maar waar deze mensen tot nu toe lastig over mee konden praten. Nu kunnen wij deze groep hiermee helpen dit programma écht te volgen door de extra beschrijvingen die de audiodescriptie biedt,” aldus Ellen Schut van de Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT) stelt zichzelf ten doel kunst, cultuur en media toegankelijk te maken voor mensen met een visuele of auditieve beperking

Deze stichting is in 2017 ontstaan vanuit de toenemende vraag naar toegankelijkheid van kunst, cultuur en media. Tot op heden is film, televisie, theater en beeldende kunst meestal niet, of niet volledig, toegankelijk voor mensen met een visuele of auditieve beperking, waardoor zij noodgedwongen dingen moeten missen. Met behulp van nieuwe technologie zijn er inmiddels effectieve oplossingen te realiseren voor dit probleem. SAVT is aanspreekpunt voor zowel aanbieders als gebruikers en is in staat om middels de apps Earcatch en Subcatch de toegankelijkheid van cultuur te vergroten.

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Voor meer informatie over Earcatch en SAVT Contactpersoon:
Ellen Schut
Ellen@savt.nl
Korte Bergweg 9A1261 ZA Blaricum
Telefoon : +31 35 208 55 24