Verslag uitstap fort van Breendonk

Op zaterdag 25 mei organiseerde VeBeS West-Vlaanderen een uitstap naar het fort van Breendonk met aansluitend een gegidste wandeling door Mechelen. Hieronder kun je mijn verslagje lezen over deze uitstap.

We vertrokken samen om 8u30 met de bus richting het fort van Breendonk. We waren met een 24 tal deelnemers. Een kleine, maar heel aangename groep. In Breendonk aangekomen werd de groep opgesplitst in twee groepen. Zo kon iedereen in alle rust het fort met zijn gids doorlopen. Er was voldoende tijd en ruimte om aan alles wat er aanwezig was te voelen. De poken die men gebruikte om de mensen te verbranden, maakten op mij het meeste indruk..

Het bezoek was heel beklijvend. Onze gids vertelde haar verhaal met enorm veel gevoel. Ook de sfeer die in de ruimtes hing nam iedereen bij de keel. Maar ook de stiltes die er soms vielen waren oorverdovend. Tijdens ons bezoek regende het buiten pijpenstelen. Het was alsof het zo moest zijn. Het leek wel symbolisch. De regen symboliseerde als het ware het onpeilbare verdriet die nog steeds in en rond het fort leeft.

Na ons bezoek trokken we verder naar Mechelen voor een heerlijk middagmaal. We namen de tijd om alle emoties door te spoelen en om te genieten van het lekkere eten, in mijn geval vol-au-vent met frietjes.

Daarna was het tijd voor de bourgondische wandeling door Mechelen. En ook hier hadden we gepast weer. Er was een stralende zon die ons veel warmte gaf. De wandeling was heel fijn. We leerden veel bij. Doorheen de geschiedenis zijn er veel vrouwen met de naam Maria gepasseerd in de stad. Zoveel dat ik er niet meer aan uit geraak. De gids leidde ons naar idyllische plekjes midden in de stad. één van die plekjes was het ponton langs de Deile. Daar kan je een heel eind op wandelen. Het is er heel rustig en toch zit je midden in de stad. Een tweede plekje is de tuin van de aardsbisschop. Die is nog maar pas open voor het grote publiek. Je kan er heerlijk in wandelen of genieten op een bankje van de rust.

Daarna hadden we nog even de tijd om iets te drinken en om na te praten over een fantastische dag.

Jolien Eeckhout