Tentoonstelling: Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool

Opgelet: in Oostende is een niet te missen tentoonstelling gestart over de schilder PERMEKE! Een feest voor de ogen, maar er wordt ook volop ingezet op BELEVING DOOR BLINDE EN SLECHTZIENDE BEZOEKERS. Via het gloednieuwe systeem PictureLive, ontwikkeld in samenwerking met onze BuSO-school Sint-Rafaël, zijn 8 kunstwerken omgezet in een voelbare en hoorbare vorm.

Op reproducties is transparant reliëf aangebracht. Voellijnen lopen boven de omtrek van figuren, voelrasters vullen vlakken op. Daarnaast stuurt een chip een signaal naar je smartphone, waarop een geluidsfragment start dat beschrijft wat je voelt. Door gelijktijdig te voelen en te luisteren, kun je visualiseren wat er te zien is.

De expressionist Constant Permeke groeide op en werkte in Oostende tot hij in 1929 verhuisde naar Jabbeke (vlakbij Varsenare). In de prachtige Venetiaanse Gaanderijen ontdek je zijn band met de stad en de zee. Karel Van de Woestijne omschrijft Permeke als “de galmende resoneerkas van een reusachtige basviool”. Het lijkt alsof hij opgezogen wordt door het kolken van de zee.

Laat je verrassen door de goedlachse Permeke en bekijk Oostende door zijn ogen – met je vingers en je oren! ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool’ loopt van 6 juni tot en met 8 november in de Venetiaanse Gaanderijen, op de hoek van de Zeedijk en de Parijsstraat. Vanaf het station van Oostende is het 20 minuten wandelen. Met de bus kies je de halte Petit Paris, met de kusttram de halte Koninginnelaan.

De expo is elke dag open van 14 tot 18 uur (op zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur). Wegens COVID-19 wordt er gewerkt met reservatie en stipte tijdsloten. Het laatste tijdslot is 16.45 uur. Tickets zijn vlot en veilig te koop via http://www.oostende.be/permeke. Telefonisch reserveren kan op 059 80 13 30. Indien je tickets aan de balie koopt, wordt gevraagd om met de kaart te betalen. Toegangsprijs: 5 euro; personen met een beperking en één begeleider betalen elk 2,50 euro. Geleidehonden met attest zijn uiteraard welkom!