Primeur voor Vlaanderen: hier kunnen slechtzienden nu ook stoet op hun manier ‘bekijken’

IEPER - Voor het eerst zullen blinde of slechtziende toeschouwers op hun manier kunnen ‘kijken’ naar de Kattenstoet in Ieper. De stad voorziet in onder meer gratis gidsen en hoofdtelefoons.

De Kattenstoet is op 13 mei al toe aan zijn 45ste editie. De stad Ieper werkt vanaf dit jaar samen met VeBeS, een Vlaamse vereniging van blinden en slechtzienden die bestuurd wordt door personen met een visuele handicap.

“Heel wat West-Vlamingen met een visuele beperking lieten weten dat ze de stoet graag wilden volgen”, vertelt Léticia Larangé, voorzitster van VeBeS West-Vlaanderen. “Daarom vroeg ik de stad om extra inspanningen om De Kattenstoet toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden.”

De stad biedt daarom de organisatie vijftig tickets voor plaatsen op een tribune. “Blinden en slechtzienden kunnen zich namelijk moeilijk oriënteren in een grote massa”, klinkt het bij de stad. “Ze krijgen ook korting op tickets voor de begeleiders. De stad voorziet in speciale gidsen aan het station zodat blinden en slechtzienden bij aankomst in onze stad meteen op de goede weg worden gezet. Ze krijgen ook gratis technische apparatuur om de stoet te volgen via een hoofdtelefoon. Dit is een primeur in Vlaanderen.

Onze inspanningen worden enorm gewaardeerd: op korte tijd waren de vijftig plaatsen gereserveerd door andersvaliden uit verschillende provincies.”

Uniek

Ieperling Steve Boussemaere (43), die op zijn tiende blind werd na een ongeval reageert heel positief op de inspanningen. “Ik hoop dat het navolging krijgt in de rest van Vlaanderen, want dit is vrij uniek. Leuk dat blinden en slechtzienden van zo ver naar Ieper komen om van onze stoet te genieten.”

Ook VeBeS zelf reageert tevreden. “Wij willen graag genieten van activiteiten en vakanties in het reguliere circuit. De samenwerking met de Kattenstoet is daar het levende bewijs van.”

Thijs Pattyn

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180424_03480734