Inleefdagen met een bezoek aan het Concertgebouw

Inleefdagen: voor leerlingen en VeBeS-leden een mooi moment met als topper het bezoek aan het concertgebouw Brugge.

Op 19 en 20 oktober kwamen telkens 3 leerlingen van het Sint-Andreas instituut naar VeBeS. Op donderdag in de namiddag bezochten we met 3 VeBeS-leden elk begeleid door een leerling het Concertgebouw Circuit. Om 15u verwelkomde onze gids ons 6 en een individuele bezoeker. We startten het circuit met de houten bollen en kwamen al gauw aan 1 van de hoogtepunten: een maquette van het gebouw. Wat tof eindelijk meer zicht te krijgen op dat pareltje van Brugge op akoestisch vlak door deze te kunnen voelen.

Nog een stuk verder kwamen we aan een mooie muurschildering, oeps, hoe beschrijf je dat werk van Luc Tuymans? De naam "Angels zegde al iets, de gids, leerlingen en bijkomende bezoeker slaagden er samen in ons met hun verbale beschrijving toch een beeld te geven.

Onderweg kom je ook veel geluidskunst tegen, om alles voluit te beleven, is een 2de bezoek nodig. Het ene sprak ons meer aan danhet ander… Wel fijn is dat zaken die voelbaar waren, bevoeld mochten worden, zoals het leunend beeld. Onze gids vertelde ons ook voluit over de grote concertzaal die bezoekers door het venster kunnen aanschouwen en over de speciale opbouw van de kamermuziekzaal in spiraalvorm.

Voor we aan het dakterras aankwamen, maakten we nog tijd voor de sound factory, een speeltuin voor iedereen. We waren enthousiast! Op het dakterras maakten we nog een groepsfoto als blijvend souvenir en keerden nog even terug naar de sound factory. Onze prachtige middag werd afgerond met een stop in de cafetaria.

Op vrijdag gingen 3 andere leerlingen opnieuw op stap met 3 Leden. Het leidde ons eerst naar Gent. Tijdens de treinreis kregen de leerlingen een bril op met een zichtstoornis, plots waren ze ook slechtziend… Een aanpassing die hen wellicht wel zal bijblijven. Rond 14u kwamen we opnieuw in Brugge aan en ging het voor 4 mensen naar het Historium terwijl het 3de lid en een leerling cake ging bakken voor de VeBeS-deelnemers de zaterdag. Het bezoek werd gesmaakt, de begeleiders ontpopten zich tot sterke beschrijvers. En de cake, die werd door de leden een dag later smaakvol opgegeten.

VeBeS kijkt dankbaar en tevreden terug op deze dagen.