Bezoek aan Kazerne Dossin

Op zaterdag 28 oktober trokken we met een grote Westvlaamse VeBeS-groep naar Mechelen.

Mechelen is op de dag van vandaag een gezellige stad, maar in de jaren 40 van de 20ste eeuw werden mensen die volgens de Nazi's zogenaamd als (anders) aan zien werden, zoals bijvoorbeeld joden, zigeuners, mensen met een handicap… verzameld in de Dossinkazerne om dan per trein als beesten vervoerd te worden naar de vernietigingskampen in het verre Oosten. Meer dan 20 treinen vervoerden circa 28.000 mensen naar werkkampen of naar de gaskamers. Velen zijn nooit meer teruggekeerd.

Bij aankomst kregen we met de hele groep eerst een filmpje van ongeveer 10 minuten te zien. Hier werd al snel duidelijk dat mensen door de eeuwen heen heel dikwijls als anders gezien worden door bepaalde groepen. We werden er ook op attent gemaakt dat we dit zelf ook soms doen. Bijvoorbeeld een kind wordt gepest op school omdat hij te dik, te dun, zwart, geel of rood is… Iedereen kon het filmpje makkelijk volgen met audiovoorziening.

Vervolgens werden we in 2 groepen verdeeld. 2 gidsen namen telkens ongeveer 15 personen mee in het museum om nog meer te vertellen over die zwarte bladzijde van de 20ste eeuw. Tal van foto’s zijn de stille getuigen uit die vreselijke periode. De beide gidsen deden echt hun best om alles zo goed mogelijk te beschrijven. We konden er ook zaken voelen die de mensen achter lieten zoals traditionele joodse kledij bijvoorbeeld. Op het einde van het bezoek kregen we nog een oude treinwagon te zien waar mensen des tijds vervoerd werden.

Na het bezoek werd er nog even nagepraat bij een drankje in een cafeetje in de buurt. Met verschillende mensen waren we toch wel onder de indruk van dit beklijvend bezoek. Dankjewel gidsen van de Dossin voor de goede uitleg.