Bezoek aan het Concertgebouw

Met eenentwintig geïnteresseerden stonden we voor het concertgebouw. Het was 18 oktober 2018.

Om vijftien uur stipt kwam de gids Danny en nam ons mee op sleeptouw. We werden geloodst langs plaatsen en veel trappen waar je anders niet mocht komen. We leerden dat het concertgebouw in dienst genomen werd op 20 februari 2002. En dat er 68.000 terracotta tegels het gebouw omhullen. Een maquette van het concertgebouw die we konden aanraken en voelen was ideaal voor onze doelgroep.

Er was een concertzaal en een kamermuziekzaal. In de concertzaal mochten we eventjes zitten en naar de muziek luisteren. We moesten muisstil zijn. Er werd geoefend… De kamermuziekzaal was ook de moeite om te zien. Die wordt gebruikt voor intiemere concerten voor ongeveer 340 toeschouwers. Je kon beneden zitten op het speelvlak en rondom rond waren er balkons.

Vanop het dakterras hadden we mooi zicht over de stad. Twee klankkunstenaars hadden een klankinstallatie gebouwd. De buizen konden we met de hand de bespelen en er kwamen verassende klanken uit. De andere kon je bespelen door te tikken op de gekleurde vakjes.

De 21 beiaardklokken van het Brugse belfort die omkwam in een brand in 1741 werden er ook tentoongesteld. We konden die aanraken en hadden een groot bijval vooral door onze bestuursleden , die de klokken met veel interesse bestudeerden. We sloten de interessante namiddag af met een drankje in de cafetaria van het concertgebouw.

Rond zeventien uur dertig gingen we met een goed gevoel uiteen. Een geslaagde activiteit…