“Onmogelijk, maar ik wil het zo graag”

Blinden en slechtzienden kregen in Overpelt de kans om eens achter het stuur te kruipen. In een leswagen mochten ze gas geven op een afgesloten terrein. 25 deelnemers uit heel Vlaanderen gingen in op de uitnodiging van het vlaamsoogpunt en VeBeS.

De zussen Rita (68) en Helena Bloemen (71) uit Bocholt zijn allebei al van kindsbeen af extreem slechtziend, en hadden nog nooit met de wagen gereden. “Ik wou dit absoluut eens meemaken, maar tegelijk was ik ook wel angstig. Deze morgen ben ik toch een paar keer naar het toilet geweest”, lacht Rita. “Maar eenmaal achter het stuur bleek ik vooral last te hebben van een zware voet. Ja, de instructeur heeft toch een paar keer op de rem moeten duwen. Het is een waardevolle ervaring. Zelf niet kunnen autorijden of fietsen heb ik altijd als een gemis ervaren. Als je in een gehucht woont, voel je je algauw afgesloten.”

Voor Helena was het zonder overdrijven een droom die uitkwam. “Ik heb altijd naar dit moment verlangd. Omdat het onmogelijk is, wil je juist heel hard. In mijn dromen had ik zelfs al met de auto gereden, terwijl ik niet wist hoe het voelde. Gek toch?”

Twee uur onderweg zijn om in Overpelt een kwartiertje met een wagen te rijden. Voor Tony Mispelon (38) uit Waregem was dat niet te veel gevraagd. “Waarom ik dit zo graag wil? Omdat iedereen het over de vrijheid van de auto heeft, maar zelf ken ik die vrijheid niet. Ik heb stiekem wel eens gereden op de parking van de Macro.”

De ritten werden letterlijk in goede banen geleid door gepensioneerd rij-instructeur Ludo Willekens. “In mijn loopbaan heb ik vaak les gegeven aan mensen met een beperking. Maar een visuele handicap waarbij sommigen niets zien, is natuurlijk ook nieuw voor mij. In een leswagen waarin ik alles kan controleren, vormt dat geen enkele risico. Zeker op een afgesloten privéterrein. Mijn opzet is de mensen eens laten proeven. Mijn vrouw is ook slechtziend, maar haar zegt het niets.”

Dank aan Ludo, rijschool Hendriks, Kobavision voor de verfrissingen en lekkere cakejes, de vrijwilligers die de hele dag in de weer waren en de collega’s en supporters die het zijn komen meebeleven!

(Bron: Het Belang van Limburg, 28 augustus)

Delen op Google+