Zeilinitiatie in Mol

Op zaterdag 22 september zijn we met 8 moedige leden gaan uitproberen hoe zeilen voelt enkel voortgedreven door de wind. Het was een ideale dag om te zeilen, het was wel niet zo warm als de vorige dagen maar er stond wel een stevige wind, windkracht 5, ideaal zeilweer dus.

Bij aankomst waren de instructeurs bezig met het klaarmaken van 2 boten, de eerste was voor 4 passagiers en 2 zeilinstructeurs, de kleine had 2 stoeltjes, voor 1 deelnemer en 1 instructeur. De groep werd in 2 verdeeld zodat we in de voormiddag 2 x 45 minuten konden varen en na de broodjesmaaltijd nogmaals 2 keer 45 kregen om kennis te maken met reilen en het zeilen van zeilen. Ik mocht eerst mee met de grotere zeilboot die bestuurd werd door 2 instructeurs die uitleg gaven over de zeilenen de benamingen van de onderdelen van de zeilboot. Tijdens het varen viel vooral de rust op, geen motorgeluid, alleen het klotsen van de golven tegen de boeg en het spel van de wind in de zeilen. Eens terug aangemeerd en veilig terug aan land ging de 2de groep varen en was het tijd voor een korte wandeling langs de rand van het meer waar we de bootjes een paar keer zagen voorbijvaren.

Na de broodjesmaaltijd 's middags kon ik dan als 2de in het kleine bootje. Dit was een heel leuke ervaring omdat i van de instructeur direct mocht sturen. Gelukkig hield hij de zeilen onder controle en zorgde door het bijtrekken ervan dat de snelheid niet te hoog ging. Want in de namiddag was de wind aangetrokken naar windkracht 5. Varen alleen lijkt mij niet moeilijk, maar geraken waar je wil wil als je alleen maar de windkracht hebt is een hele kunst. e moet steeds bepalen waar je gaat draaien zodat je  niet op een punt komt waar je vast komt te liggen en geen wind meer kan oppikken om zigzag terug naar de kade te varen. Voor mij een leuke ervaring voor herhaling vatbaar. Bedankt aan de instructeurs van Sailability die ons allen veilig terug aan wal hebben gebracht met een onvergetelijke ervaring rijker.

Delen op Google+