De wereld binnen handbereik

Tussen mei en augustus 2021 kan het publiek zowel in Brugge als in Leuven kennismaken met het rijke erfgoed van het Spermalie-instituut (nu De Kade vzw).Het Spermalie-instituut is een begrip in Brugge. Opgericht in 1836 door kanunnik Charles-Louis Carton, speelde het onder meer een belangrijke rol in de ontwikkeling van het onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen.

Heb jij nog herinneringen aan OUDE LEERHULPMIDDELEN? Of wil je graag weten wat er vroeger zoal gebruikt werd in de klas? In Brugge en Leuven kun je binnenkort kennismaken met het erfgoed van het Spermalie-instituut (nu De Kade vzw). Twee tentoonstellingen presenteren fascinerende hulpmiddelen die het verleden soms letterlijk tastbaar maken.

Vanaf 1836 speelde Spermalie een belangrijke rol in de ontwikkeling van het onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen. Daarvan getuigt ook een rijke verzameling hulpmiddelen. Samen met Erfgoedcel Brugge heeft het De Kade die collectie geïnventariseerd. Ook Licht en Liefde werkte mee.

De tentoonstellingen ‘DE WERELD BINNEN HANDBEREIK’ zijn een logische volgende stap. Curatoren Piet Devos en Tonia In den Kleef specialiseren zich als ervaringsdeskundige in erfgoed en toegankelijkheid. Hun eigenzinnige selecties uit de Collectie Spermalie worden getoond in het Brugse Arentshuis en het Leuvense KADOC. Je kunt ze multizintuiglijk beleven. Aan beide expo’s gaf Licht en Liefde ondersteuning.

In Brugge staat emancipatie centraal. Vakken als taal, rekenen of aardrijkskunde werden met vallen en opstaan aangepast. Oud-leerlingen en -docenten delen via audio of film hun ervaringen. Lees- en schrijfmachines, geografische kaarten, opgezette dieren, rekenhulpmiddelen en ook een gigantische wereldbol tonen hoe de wereld binnen handbereik kwam. Geurkunstenaar Peter De Cupere ontwikkelde samen met mensen met een visuele beperking een geuralfabet, als link naar de Brugse Triënnale voor hedendaagse kunst.

KADOC belicht de geschiedenis van het onderwijs voor slechtziende en blinde kinderen in dialoog met historische foto’s en filmfragmenten. Er is aandacht voor de rol van priesters en religieuzen en voor de organisatie Licht en Liefde. De film ‘Katutu’ (die begin mei ook een plaats krijgt op het DisABILITY Filmfestival) maakt de sprong naar de koloniale periode. Verder zijn er lezingen en rondleidingen voor een divers publiek.

Praktisch:
• BRUGGE: Arentshuis (Musea Brugge), Dijver 16, van 21 mei tot 29 augustus, elke dag behalve maandag van 9.30 tot 17 uur. Tickets kosten 7 of 6 euro (inclusief permanente collectie); gratis voor begeleiders en voor inwoners van Brugge. Reserveren is aanbevolen (ook bij gratis toegang): www.museabrugge.be/tickets
• LEUVEN: KADOC (KU Leuven), Vlamingenstraat 39, van 3 mei tot en met 29 augustus, maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, zondag van 13 tot 17 uur. Gratis toegang. Meer info: www.kadoc.kuleuven.be