De Lion-Francout toegekend aan Pierre Decoster

De Lion-Francout prijs werd opgericht in 1978 door Joseph Lion ter nagedachtenis aan zijn vrouw Constance Francout. De prijs voor het jaar 2020 is toegekend aan de heer Pierre Decoster, uit Terhulpen.

Pierre Decoster is geboren in Ukkel op 14 april 1949 en getrouwd in 1974 met Anne Thinsy, ergotherapeut. Samen hebben ze twee kinderen en drie kleinkinderen.

Tijdens zijn vroege kinderjaren kreeg Pierre te kampen met retinitis pigmentosa, een degeneratieve erfelijke ziekte. Pierre Decoster volgde het basisonderwijs en drie jaar secundair onderwijs met de hulp van zijn ouders, die telkens het nodige studiemateriaal voor hem hebben uitvergroot.

De laatste jaren van het secundair onderwijs werden verder gezet in een aangepast onderwijs gevolgd door een opleiding in de informatica. Pierre kreeg een baan bij de verenigde Belgische cementfabrieken waar hij 20 jaar lang heeft gewerkt.

Nadat hij volledig blind was geworden, slaagde hij er in om niet alleen voor zichzelf ​​en zijn gezin te zorgen, maar ook om actief deel te nemen in het beheren van verschillende verenigingen die blinden helpen, zoals onder andere "Quo non ascendam? », een vereniging die de intellectuele ontwikkeling van slechtzienden bevordert, door vrijwilligers aan te werven en hen te laten voorlezen uit geselecteerde boeken en tijdschriften.

Pierre Decoster beoefent regelmatig verschillende sporten, waaronder torbal en skiën. Hij werd geselecteerd voor de Paralympische Spelen in Tignes en Toronto. De gemeenten Terhulpen en Rixensart hebben hem bekroond met een medaille voor zijn sportieve verdiensten. In het kader van de Euro Tandem Tour heeft hij een circuit georganiseerd die Europese hoofdsteden als Berlijn, Brussel, Boedapest, Londen en Parijs met elkaar verbinden. Hij heeft zelf ook deelgenomen en zich laten sponseren om geld in te zamelen ten voordele van het wetenschappelijk onderzoek over retinitis pigmentosa .

Pierre is ook actief geweest als assistent-secretaris, penningmeester, administrateur of adviseur in verenigingen zoals Audio Scénic, die de blinden toelaat de mondelinge commentaar van films of andere shows te kunnen volgen, of Blind Challenge, gecreëerd door onze voormalige winnaar, Philippe Dumonceau, om blinden te helpen bij het beoefenen van bepaalde sporten.

Met zeer veel aandacht voor de autonomie van slechtzienden en voortdurend gemotiveerd door de wens om hen te helpen, heeft Pierre Decoster de Prijs die door onze vereniging wordt toegekend ruimschoots verdiend.