De Lion-Francout Prijs 2018 toegekend aan de heer Tom Van Peer

Bij testament van de heer Joseph Lion en ter nagedachtenis van zijn overleden echtgenote Constance Francout, werd in 1978 een Prijs in het leven geroepen onder de benaming « Lion-Francout Prijs ». Deze prijs heeft als doel elk jaar de verdiensten van een blinde persoon te belonen die door zijn moed en zijn gedrag zijn handicap te boven is gekomen en zich op voortreffelijke wijze ten diensten van de maatschappij heeft gesteld. Dit jaar, heeft de Raad van bestuur van de Stichting « Lion-Francout » deze belangrijke onderscheiding toegekend aan de heer Tom Van Peer die op onbetwistbare wijze aan de voorwaarden voldoet.

Mijnheer Tom Van Peer werd in 1975 in Herentals geboren. In het begin van de jaren 1980, verhuisde de familie Van Peer naar Puurs waar zijn ouders nu nog altijd wonen. Tom Van Peer zelf woont in Mechelen.

Gedurende zijn lagere school en slechtziende van geboorte, wordt Tom 8 keren geopereerd voor zware glaucoom. Jammer genoeg verliep de laatste operatie aan 8 jarige leeftijd slecht af en Tom werd totaal blind.

Tom volgde onderwijs in Bornem, meer bepaald moderne talen en wiskunde. Hij groeide op in een positieve familiale sfeer en tegelijkertijd ook in een muzikale omgeving. Zijn moeder speelde piano en zong in een koor en van jonge leeftijd volgde Tom piano en improvisatielessen aan de muziek academie van Bornem. Aan 16 jarige leeftijd hoorde Tom voor het eerst de prachtige klank van een beiaard en besliste onmiddellijk om lessen te volgen aan de befaamde beiaardschool in Mechelen.

In 1999, behaalde hij zijn diploma als beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. Tegelijkertijd volgde hij ook nog jazzlessen en won datzelfde jaar de eerste plaats in de Internationale Koningin Fabiola beiaardwedstrijd. Deze prijs heeft een grote invloed gehad op de ontplooiing van een bijzondere carrière.

Inderdaad, in 2001, wordt Tom benoemd tot beiaardier van de gemeente Lokeren. In 2002, krijgt hij de eerste prijs voor zijn opvallende muzikale verdienste van de “Outstanding Young People” gesponsord door de Jonge Kamer van Lokeren in de categorie “Persoonlijke Ontwikkeling”. In 2003, krijgt hij nog een andere prijs als jong talent.

Sinds 2012, werkt Tom als laureaat docent aan de Beiaardschool Jef Denyn waar hij improvisatie lessen geeft in de Masterklas. Hierdoor krijgt hij internationale faam en wordt gevraagd beiaardconcerten te geven niet alleen in België maar ook in Rusland, Frankrijk, Japan en zelfs in de Verenigde Staten. Tevens wordt hij ook jury lid van de Beiaardschool Jef Denyn hetgeen een uitdagende en persoonlijke verrijking is voor hem.

In 2017 wordt Tom beiaardier van de gemeente Puurs. Deze benoeming heeft een speciale sentimentele waarde voor de laureaat. Dat zelfde jaar vormt hij een muzikaal duo met Lucy Kloek, een blinde zangeres/violiste, die ook les geeft aan blinde kinderen in het Conservatorium van Leuven. Samen, geven zij optredens waarbij Tom Van Peer haar begeleidt terwijl zij zingt of viool speelt.

Tom Van Peer gebruikt geen partituren en leert de muziek stukken uit het hoofd. Desondanks zijn zware visuele beperking sinds jonge leeftijd heeft Tom toch al zijn talenten ontwikkeld tot op uiterst hoog niveau.

Tom Van Peer wil dit uitstralen naar andere personen. Enkele van Tom’s hobby’s zoals psychologie en de meteorologie, probeert hij te gebruiken om depressieve mensen te helpen en blinde personen te ondersteunen bij het gebruik van iPhones. Meteorologie daarentegen vindt Tom een boeiende materie om zich in te verdiepen.

Tom Van Peer is een perfect voorbeeld van motivatie en integratie in het sociale leven.

De Raad van bestuur is dus zeer gelukkig de “Lion-Francout Prijs” toe te kenen aan de heer Tom Van Peer en wenst hem van harte proficiat.

De prijs werd op 23 oktober 2018 uitgereikt in het Gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe in aanwezigheid van de Burgemeester Benoit Cerexhe.

Delen op Google+