Heilig Bloedprocessie met audiobeschrijving

Brugge, donderdag 10 mei 2018

Ook in 2018 is de stad Brugge bereid de Heilig Bloedprocessie te voorzien van audiobeschrijving. Dit aanbod is voor VeBeS de reden om jullie uit te nodigen op deze processie die zeker de Bruggeling maar natuurlijk ook andere liefhebbers best eens gezien hebben.
Jaarlijks trekt de Heilig Bloedprocessie, die zeker teruggaat tot 1304, door de Brugse binnenstad. In de eerste twee delen van de processie beelden geestelijken, diverse broederschappen en gekostumeerde groepen Bijbelse taferelen uit, van het verhaal van Adam en Eva tot het lijdensverhaal van Christus.
Daarna volgt het verhaal van Diederik van den Elzas, die de relikwie van het Heilig Bloed aan het publiek toont. Volgens de overlevering zou Diederik, graaf van Vlaanderen, tijdens de tweede kruistocht (1146) enkele druppels van het bloed van Christus hebben gekregen van de patriarch van Jeruzalem. Dit waardevolle relikwie werd in 1150 in een kristallen flesje naar Brugge overgebracht, waar het door de gelovigen kon én kan worden vereerd in de Basiliek van het Heilig Bloed.
Het laatste deel van de stoet is gewijd aan de verering van het Heilig Bloed. Voorafgegaan door de Edele Confrérie van het Heilig Bloed dragen twee prelaten het reliekschrijn rond.
Grijp jij ook deze unieke kans om zo meer te weten te komen over de klederdracht en alles wat er te zien is? Wil jij de Heilig Bloedprocessie bijwonen? Kom dan naar de Markt, wij hebben onze plaatsen aan de waterpomp op de Markt reeds voorzien.
VeBeS wacht de mensen graag op aan de praatpaal in station Brugge om 14.00 uur. In groep gaan we naar de Markt. Geef bij inschrijving door waar we je ontmoeten.
Opgelet: voor inwoners van Brugge met een handicap voorziet de stad gratis plaatsen. We vragen iedereen 5 euro te betalen en betalen je als Bruggeling 5 euro terug de dag zelf.

Leden en kinderen betalen 5,00 euro. Begeleiders nemen gratis deel.

Plaats: aan de waterpomp, Markt, Brugge

Inschrijven kan tot uiterlijk maandag 30 april op 050 40 60 19 of via e-mail west-vlaanderen@vebes.be. Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE27 8600 0180 3673 van VeBeS West-Vlaanderen met vermelding ‘180510’.

Wij danken Inter en de stad Brugge alvast voor hun inspanning voor mensen die de stoet niet of minder goed zien. Hopelijk kom jij ook!

Léticia Larangé (bestuur West-Vlaanderen)
SOS-nummer: 0494 31 87 24