Stadswandeling: Het Eilandje - restyling van de oude havendokken

ANTWERPEN, woensdag 15 september 2021

Eeuwenlang was het Eilandje verbonden met de haven en waren binnenschippers, matrozen en havenarbeiders de enigen die hier kwamen.

Het Hansahuis beheerste vanaf 1550 de buurt, en toen Napoleon Bonaparte eeuwen later de eerste dokken liet graven, werd het zelfs niet afgebroken. Het kwam mooi tussen Le Petit en Le Grand Basin te liggen. ‘Die van den Baseng’, een typische Antwerpse benaming voor dokwerkers hielden we eraan over. Maar wat Napoleon niet deed, deed het vuur wel : een hevige brand legde het Hansahuis in de as. Op deze plaats staat nu het prachtige Museum aan de Stroom, het MAS.

De haven breidde uit naar het noorden, en al snel werd ‘het Eilandje’ een vergeten en verloederde buurt. Alleen een verloren gelopen fotograaf kon de schoonheid van deze oude havenbuurt waarderen. Maar tijden veranderen en wonen aan water werd hip en gewild. Het Masterplan voor het Eilandje zorgt voor een ware metamorfose. Citydesign uit de 21ste eeuw : wonen, werken en ontspannen moet hier mogelijk zijn voor duizenden nieuwe bewoners.
Het MAS, het Red Star Line Museum, het nieuwe Havenhuis, … zijn de grote trekpleisters geworden. Historische pakhuizen krijgen een nieuwe invulling en nieuwbouw vult de gaten op. Gelegen in de bocht van de Schelde, met alle historische dokken en mooie bruggen op wandelafstand blijft het Eilandje duidelijk een havenwijk. Maar de bewoners en bezoeken zijn veranderd. De ontwikkeling van de buurt gaat nog steeds verder … scholen, een kliniek, winkels, … er is nog heel wat af te werken. Maar het resultaat mag er nu al zijn.

Deelnemers verwachten we ten laatste om 13.20 uur onderaan de grote trap in de centrale inkomhal van Antwerpen-Centraal. De gegidste wandeling door onze topgids Hilde Eykens duurt ongeveer 3 uur.
Inschrijven doe je bij Lesley op het nummer 0486 84 48 87 of door ze te mailen op lesdeceulaer@gmail.com.

Leden en hun eerste begeleider betalen elk 10,00 euro. Wie begeleiding vraagt, betaalt 12,50 euro. Kinderen en begeleiders door ons aangesproken, betalen elk 7,50 euro. Derden betalen 2,50 euro extra.

Plaats: Wijk Het Eilandje, ANTWERPEN

Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE90 8538 8664 7932 van VeBeS Antwerpen met vermelding ‘210915’.

Christiane Braspenning (bestuur Antwerpen)
SOS-nummer: 0473 47 39 49