Uitstap naar Train World

Brussel (Schaarbeek), zaterdag 13 oktober 2018

België was in 1835 het eerste land waar de stoomtrein op het vaste Europees continent reed. Tussen Brussel en Mechelen dokkerde er voor het eerst een metalen kolos waar iedereen naar kwam kijken. Er werd zelfs een wedstrijd tussen de ‘Olifant’ en volbloed renpaarden georganiseerd om te zien wie er de snelste zou zijn. Eerst was er ongeloof, maar dat technologisch wonder van Georges Steffenson and co haalde de bovenhand. Het was een mijlpaal in onze prille democratie en de voorbode van de industriële revolutie in Europa.
Zo ontstonden er fabrieken met stoommachines, werd de steenkool ondertussen vanuit Engeland geïmporteerd en ontdekte men het Kempens steenkoolbekken. De voornaamste brandstof om stoom te genereren moest sneller vervoerd worden en coöperanten sloegen de handen in mekaar om de voornaamste Belgische steden met de trein te verbinden. Sindsdien is het fel geëvolueerd. Spoornetten ontstonden, stations werden gebouwd, het goederen- en personenverkeer werd uitgebreid, de techniek verfijnde en de meeste stoomlocomotieven raakten op het schroot. Elektrische technologie kreeg de bovenhand en snelheid en efficiëntie werden primordiaal. De Belgische buurtspoorwegen zijn in 2 eeuwen tijd gegroeid tot een mega staatsbedrijf. De NMBS heeft dan uiteindelijk ook ingezien dat dit verhaal zeker een museum verdiende. Zo hebben ze van de nood een deugd gemaakt en werd het oude stationsgebouw van Schaarbeek omgebouwd tot een fraaie tentoonstellingsruimte.
Met een gids bewonderen we op 13 oktober in Train World de kolossen van de 19de eeuw maar ook de collecties van vele fanaten, treinamateurs en gepensioneerde werknemers.

Praktisch:
13.00 uur: bijeenkomst station NMBS Brussel-Centraal (bovenaan de grote vaste trap in lokettenzaal).
13.18 uur: vertrek trein naar Schaarbeek (met aankomst om 13.28 uur)
13.40 uur: bijeenkomst ingang Trainworld
14.00 uur: start rondleiding (tot 16.00 uur)
16.15 uur: drankje nuttigen in bar treinrestaurant (voor eigen rekening)
17.15 uur: vertrek naar NMBS-station Schaarbeek
17.33 uur: vertrek trein naar Brussel-Centraal
17.45 uur: einde activiteit

Leden en hun eerste begeleider betalen elk 6,00 euro. Wie begeleiding vraagt, betaalt 7,50 euro. Kinderen en begeleiders door ons aangesproken, betalen elk 4,50 euro. Derden betalen 1,50 euro extra.

Plaats: Prinses Elisabethplein 5, Brussel (Schaarbeek)

Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 5 oktober op 02 212 11 13 of via e-mail brabant-brussel@vebes.be. Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE49 8538 8722 4171 van VeBeS Brussel en Halle-Vilvoorde met vermelding ‘181013’.

Gelieve bij je inschrijving te vermelden of je naar het station van Brussel-Centraal komt of rechtstreeks naar Trainworld gaat.
Stap jij mee op deze trein?

Bestuur Brussel en Halle-Vilvoorde
SOS-nummer: 0477 21 61 39