Wist je dat met lezing door Prof. Marcel De Cleene over 'planten als dragers van cultuur'

Gent, woensdag 30 mei 2018

Planten speelden ooit– of spelen nog steeds - een belangrijke rol in religieuze ceremonies. Het hoge aanzien van die antieke cultusplanten zindert vandaag de dag nog door in ons hedendaags taalgebruik (o.m. ‘hout vasthouden’, ‘slapen als een roos’), de plantensymboliek (rozen, lelies, immergroene planten op kerkhoven …) en zelfs in cultussen (wierook, palmtakjes, hosties …). Na een korte inleiding over het animistisch denken van de heidense mens, worden aan de hand van een beamerpresentatie tal van voorbeelden gegeven van het hedendaags gebruik van planten in de symboliek, mythologie en cultus. Vele dagelijkse dingen worden in hun culturele context geplaatst en brengen dus inzicht bij een geïnteresseerd publiek.
Marcel De Cleene is geboren in Gent en studeerde aan de Rijksuniversiteit te Gent, waar hij koos voor de biologie (richting plantkundige wetenschappen). Hij bleef er heel zijn carrière verbonden als onderzoeker en docent. Prof. De Cleene hechtte veel belang aan wetenschapspopularisatie, met onder andere het schrijven van populariserende boeken en artikels, of het medewerken aan radio- en tv-programma’s over allerlei biologische onderwerpen, vooral over het doorzinderen van oude cultusplanten in de hedendaagse volkscultuur en over het potentieel gevaar van planten voor mens en dier. Hij schreef samen met Marie Claire Lejeune het Compendium van Rituele Planten in Europa, een turf van 1454 pagina’s. De Engelse vertaling werd 2003 voorgesteld in London. In 2008 verscheen van zijn hand ‘De Plantencode’ bij het Davidsfonds. Dit boek is als daisyboek beschikbaar via Luisterpunt.
Hij voltooide onlangs ook een referentiewerk over dieren als dragers van cultuur.

Praktisch:
Verzamelplaats: om 14.00 uur in het vlaamsoogpunt Gent of om 13.45 uur aan de krantenkiosk binnen in het station Gent-Sint-Pieters.
Gelieve te verwittigen indien je begeleiding wenst vanaf station Gent-Sint-Pieters!

Leden en hun eerste begeleider betalen elk 5,00 euro. Wie begeleiding vraagt, betaalt 6,25 euro. Kinderen en begeleiders door ons aangesproken, betalen elk 3,75 euro. Derden betalen 1,25 euro extra.

Plaats: vlaamsoogpunt Gent, Kortrijksesteenweg 304, Gent

Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 29 mei op 09 292 40 80 of via e-mail oost-vlaanderen@vebes.be. Je inschrijving is pas definitief na storting op IBAN BE27 8538 8722 4373 van VeBeS Oost-Vlaanderen met vermelding ‘180530’.

Pierre Corin (bestuur Oost-Vlaanderen)
SOS-nummer: 0497 34 14 02